SIM карти

Назад

Вие сте тук

SIM карти

Вече може да се възползвате от телефона, който си харесахте, или да го сменяте колкото пъти искате, без да се притеснявате за SIM картата и контактите в нея. С иновативното решение 3в1 SIM имате различни по размер SIM карти в една пластика – нано, микро и стандартна, които можете да сменяте сами - безплатно и без да посещавате магазин.

SIM картата представлява чип, който се поставя в мобилния телефон и служи за идентификация на потребителя в мобилна мрежа. Някои от новите модели телефони използват умален формат на SIM карта с цел оптимизиране вътрешното пространство на телефона.

Стандартна SIM карта

Стандартната SIM карта е най-широко разпространена и се използва при повечето модели мобилни телефони и устройства.

Micro SIM карта

Micro SIM картата е предназначена за устройства от ново поколение, поддържащи този стандарт, например iPhone 4/4S и iPad (3G).

Nano SIM карта

SIM картите с Nano формат се използват при ограничен брой устройства, например iPhone 6.

SIM е съкращение от Subscriber Identification Module (Модул за идентификация на потребителя) и съхранява данни и пароли, необходими за връзка в GSM или UMTS мобилна мрежа. Картата съдържа малък процесор и памет.

Основният метод на защита на SIM картата е PIN (Personal Identification Number) код, съставен от 4 до 8 цифри. При неправилното му въвеждане 3 пъти SIM картата се блокира, като може да се разблокира с PUK (Personal unlocking code) кода, който е записан на задната част на пластиката на SIM картата.

PIN кодът се въвежда при всяко включване на мобилния апарат, освен ако не сте променили тази опция от настройките от менюто му.

За да разблокирате SIM картата след 3 неправилни въвеждания на PIN кода, трябва да:

Въведете PUK1 и натиснете "ОК"
Въведете нов PIN код и натиснете "ОК"
Повторно въведете новия PIN код и натиснете "ОК"

Внимание: При въвеждане на грешен PUK код 10 пъти картата се блокира напълно и става неизползваема.

SIM карта се предлага безплатно на всички нови и клиенти на Теленор на абонаментни или предплатени планове.

Ако желаете да смените настоящата си SIM карта с Micro или Nano SIM карта, можете да направите това, като подадете заявление за смяна на SIM карта в магазин от търговската мрежа на Теленор.

Ако сте клиент на абонаментен план, подмяната на SIM картата е безплатна при установен дефект. При повреда, кражба/загуба на карта, или блокиран PUK код, цената за подмяна е 9.99лв с ДДС. При подмяна на SIM карта с такава в друг формат, цената е 6.99лв.

Ако желаете да ползвате Micro или Nano SIM карти с вашия мобилен телефон, можете да получите допълнителна информация от Отдел Обслужване на клиенти на номер 123, както и в търговската мрежа на Теленор.

За вас

Data SIM е специална SIM карта, която ви предоставя възможност за пренос на данни и обмен на SMS без гласови услуги. С тази карта вие можете да осъществявате трансфер на данни при изключително изгодни условия, както и да изпращате SMS на по-ниска цена.

Как работи

С Data SIM можете да ползвате услугите Мобилен Интернет и WAP и по този начин да имате достъп до Интернет докато сте в движение.

С Data SIM картата изпращате SMS на по-ниска цена.

С Data SIM картата, в зависимост от вашите нужди, телефон (модем) и покритие, вие можете да ползвате както стандартния GSM пренос на данни със скорост 9.6 kbps, по-бързия GPRS/EDGE със скорост до 128 kbps, така и 3G мрежата на Теленор със скорости до 42 Mbps.

За сравнение между начините за обмен на данни вижте таблицата.

 

WAP и Mобилен Интернет чрез CSD технология

WAP и Mобилен Интернет чрез 2G технология

WAP и Mобилен Интернет чрез 3G технология

Скорост

9,6 kbps

GPRS: максимална скорост до 86 kbps

EDGE: максимална скорост  до 128 kbps

UMTS: скорост за upload и download 384 kbps

HSDPA: скорост за download до 42 Mbps

HSUPA: скорост за upload до 5.76 Mbps

ЗаплащанеСпоред времето за свързване. Няма значение количеството обменена информацияСпоред количеството изпратена и изтеглена информация. Няма значение времето, през което сте свързани. Ето защо можете да бъдете постоянно свързани
ВръзкаНеобходими са около 15-20 сек за изграждане на връзкаНеобходими са около 5 сек за първоначално изграждане на връзката

Колко струва

Data SIM (СИМ карта за пренос на данни) се предлага с разнообразие от програми с неограничено потребление на мобилен интернет.

Как да получа услугата

Можете да получите услугата след попълване на Приложение към наличен договор за мобилни услуги в най-близкия магазин на Теленор.