Нашата мрежа

page-banner page-banner

Сертификат Best in Test 04/21

Мрежата на Теленор България е отличенa за четвърти пореден път със сертификат Best in Test на база 76 милиона проби от потреблението на ползвателите на мобилните мрежи в България в три категории.
Признанието с този четвърти пореден сертификат потвърждава нашия фокус върху подобряването и актуализирането на мрежата ни, за да гарантираме, че осигуряваме свързаност от световна класа за потребителите ни във всеки един момент.
Поредното постижение отново е измерено от немската независима компания umlaut - водеща международна компания за измерване на мобилни мрежи, която оперира в над 120 страни по цял свят.

Работата ни по 5G

В Теленор България посрещаме бъдещето с мисъл за най-важното – нашите клиенти. Инвестирахме и разработихме мобилната си мрежа на световно ниво, без компромис с качеството, надеждността и сигурността. 5G пътешествието ни започна с тестове на различни примери за приложения на 5G.Продължаваме да работим с всички наши партньори за по-нататъшно развитие на 5G технологията по пътя ни към пълното ѝ внедряване, възможно най-бързо. Мисията ни по отношение на 5G е да предоставим по-добра свързаност на всички с нашата съвременна мрежа, предоставяйки висококачествено преживяване на нашите клиенти.

В крак с 5G

Какво точно е 5G? Как работи? Как ще промени живота ни? В нашия Център за 5G знания отговаряме на тези и много други въпроси. Очаквай последните новини за развитието на науката и какво прави Telenor, за да ти осигури тази вълнуваща нова технология - 5G.

Твоите въпроси. С отговор.

Изграждането на 5G мрежите в България ще започне в ниските честоти (3.5 GHz на Теленор), като WiFi рутерите ни във вкъщи работят на 2,4GHz и 5GHz честоти. Всяка базова станция преминава през хигиенни норми и изчисления, които са в пъти по строги от еврепойските изисквания. Базовите станции са подготвени за това разширeние и към момента заедно с ново оборудване работещо с новите честоти ще продължат да използва това, което се използва и при 4G/LTE мрежата.

5G е мобилна мрежа от пето поколение, една от най-бързите, надеждни и сигурни технологии в света. 5G ще ти позволи да се насладиш на ненадминато изживяване със стабилна картина, независимо дали гледаш филм, играеш любимата си игра, или провеждаш видео разговор. Представи си технология, която разкрива нови хоризонти и създава нови възможности за хората, бизнеса и обществото в сферата на здравеопазването, образованието, градовете от ново поколоние и развлечението.
В техническо отношение 5G мрежите се характеризират с:
времезакъснение (latency): отговор в реално време;
по-голям капацитет: повече свързани устройства на клетка;
високи скорости: над 10 пъти повече от възможностите на актуалните 4G мрежи;

Времезакъснение на мрежата е времето, необходимо за това данните да изминат разстоянието до твоя телефон. С други думи - времезакъснението на 5G е много по-кратко от другите поколения мобилни мрежи (4G, 3G, 2G) и е намалено до 1 ms – което е по-бързо от времето за премигване (мигването на окото отнема 300-400 милисекунди).

5G ще превъзхожда 4G както по скорост, така и по реакция на мрежата. В продължение на дълъг период от време обаче 4G и 5G ще съществуват паралелно. LTE (Long Term Evolution) ще продължи да се ползва поне още 10 години, така че 5G скоро няма да измести стандарта за дългосрочно развитие LTE. Телефоните, които работят с 5G, всъщност могат да използват както 4G, така и 5G технологията. Ако имаш 4G телефон, не се притеснявай – той ще продължи да работи. А ние продължаваме да инвестираме в нашата 4G мрежа.

Не, 5G не представлява риск за здравето и природата. 5G технологията е строго регламентирана и спазваме стриктно всички насоки в работата си. В ЕС и в България са приети строги изисквания към максималните гранични стойности на излагане на електромагнитни полета (ЕМП). Препоръчителните към момента прагове са достатъчни за опазване на общественото здраве. България има едни от най-строгите стандарти за максимално допустимите излагания на ЕМП в Европа – многократно по-ниски стойности от тези на Международната комисия за защита срещу нейонизиращи лъчения.

Още от Теленор

Тотал Макс

С новите планове Тотал Макс забавлението е без ограничения, а изживяването максимално.

Научи повече

Приложението MyTelenor

Приложението MyTelenor вече ти дава възможност да подновиш абонаментния си план за секунди, с няколко клика и изцяло дигитално!

Научи повече

Онлайн защита

Сърфирай спокойно. Защита от зловреден софтуер, вируси, фишинг, спам и компроментирани сайтове

Научи повече